03.10.22 Nyheder

Dansk betonklassiker er nu restaureret og fremtidssikret

I Hasselager tæt ved Aarhus har Realdania By & Byg netop afsluttet restaureringen af administrationsbygningen Glasalstrup, som i 1965 markerede et nybrud inden for dansk betonbyggeri og kontorindretning. Et stykke senmodernistisk erhvervsarkitektur af høj kvalitet er dermed bevaret for eftertiden.

Da Realdania By & Byg i 2018 købte administrationsbygningen, var glasboksen stærkt ombygget, og betonen var præget af naturlig nedbrydning samt af skader på både overflader og armering. Med restaureringen, løbende vedligehold samt bæredygtig drift og anvendelse sikres ejendommen en fremtidig bevaring.

Med et 1.000 kvadratmeter stort betongitter svævende en meter over en let glasboks og en indretning med åbent kontorlandskab var der på alle måder tale om et nybrud, da et af tidens førende glasfirmaer, J.A. Alstrup, i 1966 slog dørene op til firmaets nye administrationsbygning.

Den spektakulære betonbygning, som blev opført i et nyt erhvervsområde i Hasselager udenfor Aarhus, er tegnet af Aarhus-arkitekten Knud Blach Petersen, som med stort talent for at bruge nye byggematerialer og nye teknikker fik skabt en unik kombination af monumental minimalisme og innovativ betonteknik.

 

INNOVATIV BETONTEKNIK

Inde i den store glasboks skabte han sammen med bygherren, direktør Jørgen Alstrup, et af Danmarks allerførste søjleløse kontorlandskaber med store gulv-til-loft vinduer, avanceret teknik og 1960’ernes hotteste boligmode, nemlig hessian, fyrretræslameller og gråbrun nålefilt.

Administrationsbygningen skal fremadrettet udlejes som erhvervsejendom, men den forbliver i Realdania By & Bygs eje, hvor den indgår i samlingen af godt 60 historiske ejendomme, som til sammen repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år, og som hver især er med til at gøre bygningskulturen levende.

HELT UNIKT BETONUDTRYK

Da Glasalstrup i sin tid blev opført, var begejstringen for beton stor. Sidenhen har 60’ernes og 70’ernes betonbyggerier fået et blakket ry, og tidens tand har mange steder sat sine tydelige spor på de rå overflader. Beton som byggemateriale er udskældt af mange, men når det anvendes som her, bliver udtrykket unikt.

Lokalet er et af de tidligste eksempler på et åbent kontorlandskab i Danmark, hvilket i 1960’erne var inspirerende nytænkning hentet fra udlandet. Da Realdania By & Byg i 2018 købte administrationsbygningen, var glasboksen stærkt ombygget, og betonen var præget af naturlig nedbrydning og af skader på både overflader og armering.

Foto er fra bogen "Glasalstrup i Hasselager", udgivet af Realdania By & Byg

Foto er fra bogen "Glasalstrup i Hasselager", udgivet af Realdania By & Byg

Foto er fra bogen "Glasalstrup i Hasselager", udgivet af Realdania By & Byg

Foto er fra bogen "Glasalstrup i Hasselager", udgivet af Realdania By & Byg

Foto er fra bogen "Glasalstrup i Hasselager", udgivet af Realdania By & Byg

Foto er fra bogen "Glasalstrup i Hasselager", udgivet af Realdania By & Byg

Foto er fra bogen "Glasalstrup i Hasselager", udgivet af Realdania By & Byg

Foto er fra bogen "Glasalstrup i Hasselager", udgivet af Realdania By & Byg

Fakta

Alt er støbt på stedet

Bygningen er opført i armeret beton støbt på stedet. Det enorme betongitter af en tagkonstruktion bliver båret af en række betonsøjler, som får det til at se ud som om, at taget svæver en meter over en let glasboks. De adskilte og synlige konstruktioner var et markant udtryk i den modernistiske arkitektur.

Betongitteret udgør 240 felter med en række ovenlys, der bringer dagslys ind i glasboksen, som oprindeligt er opført som et knap tusind kvadratmeter søjleløst kontorlandskab med store gulv-til-loft-vinduer og kvadratiske ovenlys med et innovativt ventilationskoncept.

Skrevet af:

Henrik Malmgreen

Relateret indhold