14.11.22 Nyheder

Nyt Betoninitiativ skaber interesse for struktøruddannelsen

I løbet af efteråret har Dansk Beton i samarbejde med TV-vært og journalist Thomas Uhrskov afviklet en række betonstøbeevents. Formålet har været at styrke interessen for struktøruddannelsen, og samarbejdet vil køre videre de kommende to år.

Det er spændende at komme i gang med støbearbejdet, når betonvognen fra IBF ankommer. Både blandt voksne og blandt børn.

Foto: Thomas Uhrskov

Lige siden TV-vært og journalist Thomas Uhrskov gik på Danmarks Journalisthøjskole, som dengang lå på Oluf Palmes Allé i Aarhus, har han elsket beton. Bygningen, der rummede skolen, blev i folkemunde blandt de studerende kaldt for betonbunkeren, fordi dens arkitektoniske udtryk i høj grad udstrålede beton på en noget bastant måde. Thomas Uhrskov syntes imidlertid, den var imponerende og flot.

”Selv om jeg er journalist og aldrig har arbejdet i byggebranchen, har bygningen gjort et uudsletteligt indtryk på mig. Ja, jeg elskede den faktisk. Det har betydet, at jeg stadig synes, at beton er et fantastisk materiale og netop nu er jeg selv ved at opføre et sommerhus i Klitmøller, som jeg støber i beton”, fortæller Thomas Uhrskov. Fascinationen for materialet har imidlertid også betydet, at han gerne gør en indsats for at inspirere andre til at arbejde med beton.

Lige siden Thomas Uhrskov gik på Danmarks Journalisthøjskole, der tidligere havde til huse i en imposant betonbygning, har han været fascineret af beton som materiale.

Foto: Thomas Uhrskov

Betonbranchen skal gøres attraktiv

Det har blandt andet resulteret i, at Dansk Beton har indgået et 3-årigt samarbejde med Thomas Uhrskov om at skabe en række betonstøbeevents forskellige steder i landet. Det primære formål med disse er både at inspirere unge til at gå i gang med en struktøruddannelse og at give deres forældre et indblik i dels, hvad faget egentlig handler om, dels hvad de karrieremæssige muligheder er på sigt.

”Vi samarbejder med Thomas Uhrskov, fordi vi naturligvis støtter op om at få flere ind på struktøruddannelserne, og da Thomas Uhrskov selv synes, at betonstøbning er noget af det bedste i verden, tror vi i Dansk Beton på, at hans store støbeglæde kan inspirere til at flere søger ind på uddannelsen,” siger Dorthe Mathiesen, der er chef for Dansk Beton. Her arbejder man nemlig målrettet på at gøre betonbranchen attraktiv for især de unge.

Formålet med de landsdækkende støbeevents er at tale struktørfaget op og at fange de unges interesse.

Foto: Thomas Uhrskov

Første sæson har været en succes

I efteråret 2022 er der afholdt i alt 6 støbeevents, og tanken er, at der i 2023 skal afholdes 3 events i foråret samt yderligere 3 events i sensommeren. Efter den første serie tøver Thomas Uhrskov ikke med at kalde dem for en succes, for fremmødet har været flot, og interessen for at prøve kræfter med et materiale, der for de fleste er helt nyt, har været stor. Det glæder Thomas Uhrskov, der meget gerne vil tale struktørfaget op.

”Det er faktisk et moderne fag med masser af spændende muligheder, og jeg synes, det er lidt synd, at man i mange familier i alt for høj grad har fokus på de boglige samt akademiske uddannelser og stort set glemmer håndværksuddannelserne. Vi har i den grad brug for dygtige håndværkere, og mulighederne for at skabe sig en attraktiv karriere er gode. Både når det gælder det faglige niveau og når det gælder lønnen”, siger Thomas Uhrskov videre.

Materialerne står klar. Det kommer de også til i foråret, når en ny serie events starter op.

Foto: Thomas Uhrskov

Et materiale med stolte traditioner

Uddannelsen som struktør sammenligner han lidt med det at uddanne sig til superhåndværker, for det er en uddannelse med et højt fagligt niveau, der rækker ind i en lang række af byggebranchens øvrige fagområder. Som struktør har man derfor virkelig mulighed for at specialisere sig inden for et givent område og bruge sin kompetence til at være med til at præge byggebranchen samt afprøve nye muligheder.

”Der er nok ikke mange, der tænker over det, men i virkeligheden blev beton anvendt af de gamle romere, blandt andet da de byggede Colosseum, lige som de også udviklede en betontype, der kunne anvendes under vand. Materialets traditioner går altså langt tilbage, og jeg synes, det er spændende at være med til at føre det ind i fremtiden”, uddyber Thomas Uhrskov, der i høj grad tester både sig selv og materialet af i forbindelse med byggeriet i Klitmøller.

Det er kun fantasien, der sætter grænser, når der er støbeevent for hele familien.

Foto: Thomas Uhrskov

Viser betonfaget i levende billeder

Aftalen med Dansk Beton indebærer blandt andet, at Thomas Uhrskov skal producere en række små film fra de afholdte støbeevents til brug på de sociale medier. Desuden producerer han film fra sit eget byggeri, og det var faktisk en af de film, der gjorde, at han overhovedet kom i kontakt med byggebranchen. Pludselig en dag ringede telefonen, og i den anden ende af røret var en faglærer fra NEXT-uddannelsen i Glostrup.

”Han spurgte om, de måtte bruge en af mine film som undervisningsmateriale på struktøruddannelsen, og det sagde jeg selvfølgelig ja til”, forklarer Thomas Uhrskov samtidig med, at han tilføjer, at en af hans byggefilm på Facebook er blevet set af næsten en halv million mennesker. Det viser med alt tydelighed, at der er interesse for at se, hvad man kan med et materiale som beton.

Vender tilbage i 2023

For at sætte fokus på bygningsstruktøruddannelsen har Byggeriets Uddannelser og journalist Thomas Uhrskov taget initiativ til en række familiestøbning events, der har til formål dels at øge kendskabet til beton, dels at give et mere tidssvarende kendskab til struktøruddannelsens mange muligheder. I foråret lægges der planer for den række af events, der skal afvikles i løbet af 2023.

Til disse events kan alle, der møder op, støbe forskellige effekter såsom borde, skamler, lamper og andet i beton. Bygningsstruktørlærlinge hjælper deltagerne, og de støbte effekter vil fem dage senere kunne hentes på den lokale erhvervsskole. Dansk Beton samarbejder med Thomas Uhrskov om projektet, som ud over Dansk Beton har følgende sponsorer: CG Jensen, Aarsleff, Airtox, Haucon, PERI og Tibnor.

Skrevet af:

Henrik Malmgreen

Relateret indhold