22.04.24 Nyheder

UDDANNELSEN SOM BYGNINGSSTRUKTØR SKAL MERE FREM I LYSET

De, der vælger bygningsstruktørfaget, siger samstemmende, at det er en spændende uddannelse med høj grad af faglige udfordringer, og på DM i Skills 2024 konkurrerede otte bygningsstruktørlærlinge det bedste, de havde lært. Men desværre er søgningen til faget alt for lille.

Betonkanonen fra UNICON er ankommet, og forskallingerne fyldes. Opgaven på DM i Skills 2024 var tredelt og bestod dels af en støbeopgave, en forskallingsopgave og en armeringsopgave. Præcision i udførelse af opgaven tæller naturligvis mest, men lærlingene blev ligeledes bedømt på sikkerhed, oprydning og planlægning.

Foto: Henrik Malmgreen

I alt 280 unge kæmpede i år om at blive de bedste inden for deres fag ved DM i Skills 2024. 47 konkurrencefag var repræsenteret, og et af disse var bygningsstruktør, hvor otte lærlinge fra AMU Nordjylland, EUC Sjælland, NEXT Udannelse København, Roskilde Tekniske Skole og AARHUS TECH blandt andre repræsenterede firmaerne M. Thomsen Støtt A/S, Arkil, Øens Murerfirma A/S, NCC Danmark A/S, Per, Aarsleff A/S og Rasmus Jakobsen A/S.

Vinderne blev Christian Seager Jensen og Niclas Friis Knudsen fra AMU Nordjylland, og ganske som deres konkurreencedeltagere gik de til opgaven med stor og faglig entusiasme. Således udtaler Christian Seager Jensen, at ”Min far var murer, og min farfar var murer. Derfor tager jeg håndværkertitlen på mig.” Det er således den primære årsag til, at han har valgt at uddanne sig til bygningsstruktør.

Har en høj faglig stolthed

”Jeg har en stolthed for faget og har altid lavet meget håndværksmæssigt derhjemme. Jeg har hjulpet til med at lægge fliser, lave indkørsel, har muret en stenovn og bygget en tilbygning. Men at jeg er med til DM i Skills 2024 og knokler for at blive en god bygningsstruktør, skyldes også min storebror, der tidligere har deltaget i regionsmesterskaberne som VVS’er,” forklarer Christian Seager Jensen.

Christian Seager Jensen (nummer to fra højre) fra AMU Nordjylland, der til daglig er ansat i M. Thomsen Støtt, er arveligt belastet, når det gælder interessen for håndværk i almindelighed og beton i særdeleshed. Det gælder flere andre af de unge mennesker, der søger faget. Her ses han sammen med makkeren Niclas Friis Knudsen, også fra AMU Nordjylland, Roskildes borgmester Tomas Breddam og Søren Heisel, der er formand for Skills Danmark

Foto: Lasse Lagoni

Da hans faglærer Karsten Kristensen fra AMU Nordjylland trak ham til side og opfordrede ham til at stille op til DM i Skills 2024, var svaret straks ja, for han kunne godt tænke sig at nå længere end broderen. Desværre er bygningsstruktør som fag dog ikke et af de mest populære blandt de unge, der vælger håndværkervejen, så når det sker, er der ofte tale om det, man vel godt kan tillade sig at kalde for hjemlig påvirkning.

Er vokset op med beton

Ganske som Christian Seager Jensen, der i det daglige er ansat hos M. Thomsen Støtt, er Alex Overby fra AARHUS TECH og ansat hos Per Aarsleff ikke blot vokset op med en håndværkstradition, men med både en far og en bror, der arbejder med beton. Uddannelsen som bygningsstruktør lå derfor lige for, da håndværksfag har højere prioritet for Alex Overby end en boglig uddannelse.

William Thomas Roll Schultz (tv) og Alex Overby (th) fra AARHUS TECH er i det daglige ansat hos henholdsvis Ramus Jakobsen og Per Aarsleff. Her lægger de sidste hånd på dagens støbning. Alex Overby fortæller, at han har søgt en uddannelse som bygningsstruktør, fordi han er vokset op med beton i familien.

Foto: Henrik Malmgreen

”Jeg kan godt lide at arbejde med mine hænder og se noget blive skabt. På den front synes jeg en uddannelse som bygningsstruktør er meget givende, lige som faget i sig selv byder på en lang række meget varierede opgaver,” forklarer Alex Overby, der afslutter sin uddannelse i 2026 og meget gerne vil blive hos sin nuværende arbejdsgiver, hvis muligheden byder sig.

Branchen skriger på lærlinge

Et arrangement som DM i Skills dokumenterer med al tydelighed, at de unge mennesker går til opgaven med liv og sjæl, men nogle fag er altså mere populære end andre. En af årsagerne kan være, at sammenlignet med fag som f.eks. murer eller tømrer er uddannelsen som bygningsstruktør relativt ny, idet den først så dagens lys i starten af 90’erne. Det er i hvert fald opfattelsen hos en af dommerne, Peter Rasmussen, der er kalkulationschef i betonafdelingen hos NCC Danmark.

”Søgningen til uddannelsen er desværre alt for lav samtidig med, at hele byggebranchen skriger på lærlinge. Årligt uddannes der blot cirka 120 bygningsstruktører fordelt på godt 20 skoler, så derfor er det vigtigt, at branchen igangsætter en række forskellige tiltag for at gøre uddannelsen så interessant som mulig, lige som det er vigtigt, at vi samarbejder tæt med erhvervslivet,” forklarer Peter Rasmussen.

Noah Makwarth Sørensen (tv) fra NCC Danmark og Tue Buhl Larsen (th) fra Arkil repræsenterede henholdsvis Roskilde Tekniske Skole og EUC Sjælland. Noah Makwarth Sørensen fortæller, at han er blevet grebet af bygningsstruktørfaget, fordi han synes det er en god uddannelse med spændende og varierede udfordringer i dagligdagen.

Foto: Henrik Malmgreen
Henrik Malmgreen
Skrevet af:

Henrik Malmgreen

Relateret indhold