03.06.24 Nyheder

En ny juvel i Københavns havn

Denne artikel er skrevet af

Betonelement-Foreningen

På en solskinsdag i København emmer byen af liv og aktivitet. Gaderne summer af mennesker, og havnen er fyldt med turister og københavnere, der sejler rundt i alt fra tømmerflåder til sporty sejlbåde med masterhøjder, der ofte får broerne til at åbne, så sejlerne kan passere frit.

Foto: Marianne Boelskifte

Når man ser København fra vandsiden, åbenbarer byens arkitektur sig på en helt ny måde. Flere og flere bygninger er skudt op langs havnefronten, og de tilføjer nye kapitler til byens historie, der vil blive fortalt i mange år fremover.

En stor del af de nye bygninger langs Københavns havn indeholder betonelementer, som er fremstillet i Danmark af medlemmerne af Betonelement-Foreningen. Foreningen har derfor en unik indsigt i de mange detaljer og tekniske finesser, som ofte gemmer sig i disse imponerende byggerier.

En ny juvel i havnen

Denne sommer er der især én ny bygning, der tiltrækker sig opmærksomhed: "Diamanten" på spidsen af Nordø. Med sine mange facetterede sider og skinnende vinduer kan man ikke undgå at lægge mærke til denne imponerende konstruktion, når man sejler nordpå. Bygningen er enestående og skiller sig ud blandt de nærliggende byggerier.

Foto: Marianne Boelskifte

Set fra vandsiden glitrer bygningen som en ægte diamant. Den runde form giver indtryk af symmetri fra alle vinkler, men ved nærmere eftersyn opdager man forskellene. Vinduerne er større mod nord for at optimere lysindfaldet og mindre mod syd for at minimere varmeindtrængningen. Arkitekterne har nøje overvejet lys og køling, hvilket har resulteret i en DGNB guldcertificering for bæredygtighed.

Tidlig involvering og nøje planlægning

Bygningens struktur er også bemærkelsesværdig. Den består af tre koncentriske cirkler af beton, som rummer kontorer, toiletter, trapper og elevatorer, og skaber et centralt atrium. Dette design har været en kompleks opgave for den danske betonelementproducent Dan-Element. Tidlig involvering og nøje planlægning har været nøglen til at opnå høj kvalitet og minimere fejl, fortæller Mads Sørensen, tidligere direktør i Dan-Element.

De 250 mm tykke cirkelformede betonvægge krævede præcis koordinering af armering, elinstallationer og dørplaceringer. Dette har krævet tæt samarbejde mellem alle involverede parter for at sikre, at alle arbejder mod samme mål, understreger Mads Sørensen.

Foto: Marianne Boelskifte

”Med cirkelformede betonvægge med en tykkelse på 250 mm, så skal man pludselig blive enige om, hvordan armeringen og elinstallationer føres, hvor dørene skal placeres – yderst, i midten eller inderst i ringen – hvordan beslag skal vinkles,” fortæller Mads Sørensen. Det betyder en tæt kontakt mellem alle involverede og engagerede, så alle arbejder med de samme mål og det kommer med en stram og dygtig projektering, som Mads Sørensen udtrykker det.

En bygning for fremtiden

Dan-Element er særdeles tilfreds med betonelementerne i byggeriet. De rå og buede betonvægge er blevet en smuk del af bygningen, som nu står klar til at blive oplevet af besøgende. Med det nye byggeri i Københavns Havn er der noget nyt at opleve for turister og københavnerne og fra Betonelement-Foreningen skal der lyde en opfordring til at komme ud og se de smukke betonelementer fra havnesiden. Måske kan I gætte, hvem der står bag byggerierne?!

Foto: Marianne Boelskifte

Om Spidsen af Nordø

Dan-Element A/S har til projektet leveret søjler, runde vægge, betontrapper og massive dækelementer fordelt som nedenstående:

1541 stk.  runde vægge med tykkelsen hovedsageligt 300 mm

187 stk. trappe- og reposelementer

678 stk. søjler

Samlet vægt: 12.100 ton

Betonelement- byggerier som også kan opleves langs Københavns Havn

Orienthuset: CRH-Concrete 

Nordø: Boligbeton

Operaen: Spæncom

Papirøen: Ambercon

Krøyers Plads: Industribeton

Skuespilhuset: Spæncom

BLOX: Spæncom

Havnebryggen Sirius: CHR Concrete

Polaris: Spæncom

Istårnene (Havnevigen): Spæncom

Relateret indhold