14.11.22 Nyheder

Så er det atter blevet tid til betonbranchens Oscar-uddeling

I 2023 skal betonbranchens fornemmeste priser atter uddeles. Samtidig relanceres en specialpris til arkitektstuderende, der formår at anvende beton på nyskabende måder.

Vinder af Bæredygtig Beton Prisen 2021 blev Orientkaj Station i København. Prisen skifter i 2022 navn til Betoninnovations Prisen, idet Dansk Beton ønsker at sende et tydeligt signal om, at innovation og nytænkning er med til at sætte rammerne for rejsen mod den grønne omstilling.

Foto: Torben Eskerod

Frem til den 15. februar er der nu mulighed for at indstille bygge- og anlægsprojekter til Betoninnovations Prisen, In-situ Prisen og Betonelement Prisen. Det betyder, at bygherrer, arkitekter, rådgivere, entreprenører, betonproducenter - ja faktisk alle i hele byggebranchen inviteres til at indstille projekter, hvor fællesnævneren er kendetegnet ved unik anvendelse af beton.

Vinderne offentliggøres den 1. juni 2023 ved en prisfest i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København, og her deltager en række af byggeriets aktører, herunder også partnerkredsen bag de nominerede projekter. Begivenheden kaldes for Betonbranchens Oscar, og ved den seneste kåring, som fandt sted i 2021, modtog Orientkaj Station i København Bæredygtig Beton Prisen, mens Karen Blixens Plads i Ørestaden modtog In-situ Prisen, og CODAN i Køge modtog Betonelement Prisen.


Mere fokus på innovation

”I år har vi valgt at omdøbe Bæredygtig Beton Prisen til Betoninnovations Prisen, og det skyldes ganske enkelt, at vi ønsker at sende et tydeligt signal om, at det jo langt hen ad vejen er innovation og nytænkning, der er med til at sætte rammerne for rejsen mod den grønne omstilling. Det er tilfældet både inden for vores branche og de fleste andre brancher”, siger Dorthe Mathiesen, der er chef for Dansk Beton.

I 2021 vandt Karen Blixens Plads in-Situ prisen. Den blev givet for unikt arbejde i pladsstøbt beton, der udfordrer materialets formbarhed og potentiale. Bygningsstyrelsen var bygherre, og projektet er tegnet af arkitektfirmaet Cobe. (Foto: Torben Eskerod)

I 2021 vandt Karen Blixens Plads in-Situ prisen. Den blev givet for unikt arbejde i pladsstøbt beton, der udfordrer materialets formbarhed og potentiale. Bygningsstyrelsen var bygherre, og projektet er tegnet af arkitektfirmaet Cobe. (Foto: Torben Eskerod)

I 2021 vandt Karen Blixens Plads in-Situ prisen. Den blev givet for unikt arbejde i pladsstøbt beton, der udfordrer materialets formbarhed og potentiale. Bygningsstyrelsen var bygherre, og projektet er tegnet af arkitektfirmaet Cobe. (Foto: Torben Eskerod)

Samtidig har man et ønske om at løfte prisuddelingen til at blive en endnu større begivenhed, og derfor har man i år genindført den pris, der hedder Betonarkitektur - Idéen, som er en idékonkurrence, der henvender sig til arkitektstuderende. Den er tidligere blevet uddelt i forbindelse med Building Green, og ifølge Dorthe Mathiesen ønsker man med denne at knytte de arkitektstuderende tættere til betonverdenen.

Beton er smukt og æstetisk

Administrerende direktør i Unicon Casper Mathiasen er formand for Dansk Beton, og han sidder samtidig i den dommerkomité, der skal uddele Betoninnovations Prisen. Det er første gang, han sidder i denne, men glæder sig til at være med til at bedømme de indstillede projekter, som alle skal kæmpe om en pris, der gives til et bygge- eller anlægsprojekt, som anvender beton med fokus på såvel æstetik som ressourceansvarlighed.

”Vi er heldigvis i en tid, hvor beton på mange måder anvendes langt mere æstetisk, end tilfældet var tilbage i 70’erne, da betonelementerne for alvor så dagens lys. Branchen har bevist, at beton bestemt ikke er æstetikkens modsætning, men sagtens kan indgå i smukke helhedsløsninger, ofte sammen med andre materialer som f.eks. træ”, siger Casper Mathiasen. Lige præcis den slags løsninger håber han på at se mange af, når prisen skal uddeles.

FAKTA

DE FIRE PRISER

Betoninnovations Prisen

Tildeles et prisværdigt bygge- eller anlægsprojekt, der anvender beton med fokus på æstetiske, sociale, bæredygtige, ressourceansvarlige, energi- og miljømæssige løsninger. Prisen uddeles af Dansk Beton og er en publikumspris, som alle kan indstille til og stemme på.

In-situ Prisen

Tildeles det pladsstøbte byggeri eller anlæg og de mange muligheder med fabriksbeton. Prisen uddeles af Fabriksbetonforeningen med støtte fra flere af Fabriksbetonforeningens interessemedlemmer. Præmiering består af et kontant pengebeløb på kr. 50.000.

Betonelement Prisen

Er en arkitekturpris, som hædrer en høj arkitektonisk, innovativ og æstetisk anvendelse af betonelementer i byggeriet. Prisen uddeles af Betonelement-Foreningen. Præmiering består af Utzonstatuetten samt et kontant pengebeløb på kr. 75.000.

Betonarkitektur - Idéen

Denne konkurrence sætter fokus på behovet for nyskabende måder at bruge beton mere bæredygtigt på. Fra nye måder at designe, fremstille, forarbejde, transformere, optimere og benytte beton på til nytænkning af, hvordan beton nedbrydes og genanvendes.

Ansøgningsfrist til denne er den 1. marts 2023. De nominerede udnævnes den 5. april med efterfølgende promovering af projekterne op til den 1. juni 2023, hvor vinderen offentliggøres til Betonens Prisfest, hvor alle nominerede får chancen for præsentere og udstille deres idé.

 

Læs mere om priserne her.

I 2021 vandt Codans byggeri i Køge Betonelement Prisen for et byggeri med et usædvanligt selvstændigt og uforudsigeligt udtryk med høj grad af æstetisk værdi. Bygherre var CODAN Medical, mens projektet er tegnet af Johansen Skovsted Arkitekter. (Foto: Torben Eskerod)

I 2021 vandt Codans byggeri i Køge Betonelement Prisen for et byggeri med et usædvanligt selvstændigt og uforudsigeligt udtryk med høj grad af æstetisk værdi. Bygherre var CODAN Medical, mens projektet er tegnet af Johansen Skovsted Arkitekter. (Foto: Torben Eskerod)

I 2021 vandt Codans byggeri i Køge Betonelement Prisen for et byggeri med et usædvanligt selvstændigt og uforudsigeligt udtryk med høj grad af æstetisk værdi. Bygherre var CODAN Medical, mens projektet er tegnet af Johansen Skovsted Arkitekter. (Foto: Torben Eskerod)

Relateret indhold