09.11.21 Nyheder

KLINKMØNSTRET BETONFACADE

Fremragende betonarkitektur

Kanalhusene i Lyngby har fået et karakteristisk præg med en beton- facade med skarpe og varierende klinkmønstre

Betonfacaden har fået et udtryk som om den er opbygget i klinker, men i virkeligheden er der tale om betonelementer med klinkmønster.

Tom Jersø

Det er betonfacaden der imponerer. Den ser ud som om den er bygget af klinker i en form for leg, men det er naturligvis en illusion – af den gode slags. Det markante reliefpræg med et markant og varierende spil er nemlig visuelt unik. Og det er også meningen.
Henning Larsen Architects står bag den kreative løsning, og her forklarer arkitekt og partner Peer Teglgaard Jeppesen, at ideen bag var, at facaden skulle skabe oplevelse.
– Vi ønskede et moderne udtryk, som også kunne skabe oplevelse på afstand, og derfor valg- te vi nogle formater i en rimelig størrelse, ligesom vi skabte en klinkform med niveauspring, der kunne være med til at skabe noget lyd-og skygge- spil, forklarer Peer Teglgaard Jeppesen og tilføjer:
– Det var også vigtigt for os, at overfladen var glat, hvilket vi arbejdede en del med i dialog med producenten. Det er jo det fantastiske med beton at man kan forme det, som man vil, siger Peer Teglgaard Jeppesen.
Kanalvejsboligerne består af tre bygninger med i alt 145 ejerlejligheder til beboelse samt indretning af stueetagerne til erhverv. Det er Spæncom,

der har leveret og monteret intet mindre end 7.000 betonelementer til en samlet vægt på 28.000 tons. Elementerne er fordelt på massive dæk, huldæk, søjler, bjælker, vægge og facader.

MANGE FORSKELLIGE FORME

Især de elegante facader var en spændende udfordring, som blev løst ved at sammensætte 19 forskellige klinkforme på varierende måde. Disse formdele, der blev fremstillet i lakeret træ, blev fremstillet i en højde på godt tre meter og med 257 forskellige bredder og lagt i støbeformene sammen med vindues-/dørudsparinger. Projektet har krævet stor præcision af formbyggerne, som derfor har været med på projektet fra de første møder med arkitekten og kunden.
Elementerne er udført i gråtonet hvid beton i en klinkeopbygning, så det samlede element får udseende af at være sammensat af klinker. Der er dog tale om beton, der er blevet støbt i klinkerforme. De enkelte klinkforme har været sammensat i tre forskellige klinkmønstre, som hele facaden er opbygget i. Formene er konstrueret i træfinérplader. For at få den støbte beton til at slippe lettere fra formene er den for det første blevet lakeret, og for det andet er der anvendt formolie. Efter støbningen er elementerne blevet afsyrede.

Kanalvejsboligerne i Lyngby består af tre bygninger med i alt 145 ejer- lejligheder til beboelse samt indretning af stueetagerne til erhverv.

Relateret indhold