10.05.21 Nyheder

BETON TIL LEGENDE LINIEFØRING

Kunst i beton

Playline er en forbindelse gennem Billunds byrum med plads til alle former for leg og læring – og med betonen som medspiller

Fotos: Martin Schubert.

En ny byrums-arkitektur slanger sig gennem midten af Billund og lægger op til smil og leg - af samme grund har projektet fået navnet Playline. Der er tale om et kreativt greb, der skal knytte byrummet sammen, og det har en naturlig reference til LEGO®, der er stærkt tilstede i bybilledet med LEGO House – et LEGO-legehus i supersize.

LEGENDE OG ÆSTESTISK FORBINDELSE

Det er Gustin Landskab i Aarhus som er landskabsarkitekt på opgaven med OK Nygård som anlægsgartner og Aarhus Cementvarefabrik som leverandør af en lang række betonelementer.

Målet med arkitekturen er ifølge Gustin Tegnestue at skabe en æstetisk forbindelse for de bløde trafikanter, der samtidig aktiverer nysgerrighed og legelyst. I Langs Playline er der således indarbejdet en række kreative aktivitetsområder med flere temaer, så både fysiske, visuelle, sociale og rumlige sanser stimuleres.
Arkitekturen fremstår som klassisk nordisk i hvide og grå nuancer, tilsat enkelte farver i sarte nuancer. Materialeholdningen er stilren og robust, og derfor er der hovedsageligt anvendt hvid og grå beton til den del, hvor anvendelsen af beton dominerer.

TEGNET AF BØRN

Lokale børn har medvirket til de kreative resultater, idet det er deres tegninger og mønstre der er blevet anvendt til grafik i de betonelementer der er anvendt til belægning. Belægningen er udført som præstøbte storformat fliser i individuelle formater. Hvid beton med 4 procent hvid indfarvning tilført.

Udvalgte fliser er bearbejdet med en afdæmpet og enkel sandblæst grafik. Grafikken består af et individuelt cirkelmønster, der leder på vej og enkelte af cirklerne er detaljerede med geometriske figurer og elementer fra tegninger. Cirklerne er sandblæst i fire størrelser: Ø100, Ø200, Ø400 og Ø800.
Aarhus Cementvarefabrik har udover fremstillingen af betonelementerne også engageret de sandblæsere, der har udført grafikken på fliser og plint.

Grafikken består af et individuelt cirkelmønster, der leder på vej og enkelte af cirklerne er detaljerede med geometriske figurer og elementer fra tegninger.

Grafikken består af et individuelt cirkelmønster, der leder på vej og enkelte af cirklerne er detaljerede med geometriske figurer og elementer fra tegninger.

Fakta

ARKITEKT: Gustin Landskab

ENTREPRENØR: K.G. Hansen

ANLÆGSGARTNER: OK Nygård

LEVERANDØR:Aarhus Cementvarefabrik

MATERIALER:72 stk. fliser samt 3 stk. siddeplinte i forskellige formater og geometrier som er sandblæst i lige så mange forskellige mønstre.

Relateret indhold