10.11.20 Nyheder

RILLET BETONFRISE PÅ HOSPITAL

En 1.347 meter lange kunstfrise på Hvidovre Hospital er sammensat af en række mindre malerier, der er blevet støbt i fiberbeton

Kunst i beton

Den rillede kunstfrise på Hvidovre Hospital er støbt i fiberton – her ses detaljerne tydeligt.

Tom Jersø

Kunstneren Ruth Campau kaster maling ud på gulvet, bruger en kost som pensel, og det færdige værk sendes til BB fiberbeton, der støber det.

Foto: Region Hovedstaden

Den kunstneriske facade på Hvidovre Hospital forbinder det eksisterende byggeri og er udviklet i samarbejde med arkitekterne, Schmidt, Hammer, Lassen Arkitekter, som bygger det nye hospital, og fiberbetonproducenten BB fiberbeton i Ll Skenved. Og så er der kunstneren, naturligvis. Ruth Campau, som også har malet de store farvede kunstværker i hospitalets fire centre, der står bag den nye kunstfrise i beton.

-Jeg har hentet inspiration i det eksisterende hospitals rillede betonelementer. Men hvor rillerne i det eksisterende hospitals facade er industrielt fremstillet, er rillerne i nybyggeriets facade menneskeskabte, og netop det menneskeskabte er et symbol på, hvordan både patienter og pårørende på et hospital hele tiden bliver mødt af varme hænder, der står klar til at hjælpe, siger Ruth Campau.

Den 1.347 meter lange kunstfrise er sammensat af en række mindre malerier, der er blevet støbt i beton. Malerierne er dog ikke kommet til på hel traditionel vis. Ruth Campau maler nemlig ikke med pensler på staffeli, men med koste på gulvet

-Jeg starter med at kaste godt med maling ud på en plade, som jeg har lagt på gulvet, og så kører jeg koste igennem malingen. Det er det, der giver de her både meget fine og grove riller i mine værker, fortæller Ruth Campau.

Det er foregået således, at kunstneren har malet 5 prototyper med forskellige tætheder i strøget. To er vertikale og måler 4,55 m x 1,33m de benyttes nederst ved jorden og virker som en slags søjler. Herover løber et horisontalt bånd, som er sammensat af 3 forskellige prototyper, som så gentager sig rundt omkring på hele hospitalet. Disse måler cirka 3 m x 2 m.

-Da den vertikale plade måler 4,50 m i højden, blev jeg kraftigt udfordret, da jeg normalt ikke kan række længere end tre meter med min kost. Selve maleriet foregår jo på gulvet og så tager jeg en kost og stryger fra bund til top et regelmæssigt strøg, som så efterlader sig et aftryk. I dette tilfælde måtte jeg gå langs siden og skubbe kosten foran mig. Det betød, at der kom nogle fejl og klumper rundt omkring. Men det er jo meningen. Meningen er, at man skal kunne se, at et menneske har malet dette ikke en maskine, siger Ruth Campau.

De færdige værker blev efterfølgende sendt til BB fiberbeton, hvor de lavede en gummimatrice og derefter støbte dem i fiberbeton. Det var også BB fiberbeton som monterede elementerne på facaden.

Kunstfrisen løber over i alt 1.347 meter og omfatter også vertikale vægelementer.

Foto: Tom Jersø
Skrevet af:

Kim Sejr, Jan Pasternak og Thomas Møller

Relateret indhold