11.08.20 Nyheder

HISTORISKE GENDARMHUSE I BETON-TOLKNING

Historiske og primitive gendarmskure fra fortiden er blevet omsat i en moderne fortolkning og udført i hvide beton-elementer

Elementerne til det moderne gendarmhus har en diameter på 7,5 meter og det højeste element rækker 5,5 meter op i vejret.

TANKEN VAR AT OMSÆTTE DE GAMLE GENDARMHUSE TIL ET MODERNE FORMSPROG, DER SAMTIDIG VILLE FREMSTÅ MARKANT I LANDSKABET. Øjvind Andersen

Projektet omfatter desuden 33 grænsepæle i hvid beton langs Danmarks gamle grænse.

Foto: Fotos: Martin Schubert

Som en del af Genforeningsjubilæet har Esbjerg Kommune etableret en 33 kilometer lang vandrerute langs den gamle grænse, og samtidig er der blevet bygget et 80 ton tungt gendarmhus samt fire shelters i træ i Vester Vedsted. Gendarmhuset, der er lavet i hvid beton, skal fungere som kulturelt monument og infostander på vandreruten. Desuden er der opført et lignende gendarmhus lidt øst for Villebøl i Esbjerg. Derudover er der allerede opsat 33 hvide grænsepæle i beton langs Danmarks gamle grænse.

Betonen er således blevet valgt som materiale til at markere et vigtigt stykke dansk historie. Ophavsmanden her til er Steen Gelsing, landskabsarkitekt hos Esbjerg Kommune.

– Jeg faldt over et foto fra tiden mellem 1864 og 1920, der viste nogle tyske gendarmer holde vagt. Meningen var, at de skulle stå i det fri og udføre deres vagter, men de fik selv lavet nogle meget primitive skure, bestående af brædder der var stablet op mod hinanden. Det udtryk syntes jeg ville være spændende at fastholde i et andet format, og her syntes jeg, at hvid beton kunne være et interessant materiale, fordi det er et meget holdbart materiale – og samtidig ville det lyse op i landskabet, siger Steen Gelsing.

MODERNE FORMSPROG

Arkitektfirmaet Arkitektladen i Ribe projekterede opgaven på baggrund af en håndskitse fra Esbjerg Kommune, og arkitekt Øjvind Andersen fortæller supplerende.

– Tanken var at omsætte de gamle gendarmhuse til et moderne formsprog, der samtidig ville fremstå markant i landskabet. Hertil tegnede og udviklede vi hele 17 elementer i fem forskellige formater, der skulle placeres skråtstillede og række op mod himlen og dermed illudere et historisk gendarmskur med skråtstillede træbrædder. Det eneste tekniske krav var, at elementerne hver for sig skulle kunne bære at stå skrå med den tegnede hældning, og det krav blev indfriet, fortæller Øjvind Andersen.

Elementerne til det moderne gendarmhus har en diameter på 7,5 meter og det højeste element rækker 5,5 meter op i vejret. Elementerne er påspændt et fundament, støbt i beton.

Gendarmhusene i Esbjerg er opført som en illudering af de historiske gendarmhuse med træbrædder.

Fakta

BYG HERRE
Esbjerg Kommune

ARKITEKT
Arkitektladen

LEVERANDØR
Aarhus Cementvarefabrik
(54 styk elementer i 5 forskellige formater, hvid beton)
Elementerne til det moderne gendarmhus har en diameter på 7,5 meter og det højeste element rækker 5,5 meter op i vejret.
Projektet omfatter desuden 33 grænsepæle i hvid beton langs Danmarks gamle grænse

Skrevet af:

Kim Sejr, Jan Pasternak, Thomas Møller

Relateret indhold