25.09.23 Nyheder

Maskinoperatør: fra sidemandsoplæring til professionel uddannelse

Denne artikel er skrevet af

Betonvareforeningen

Til januar starter tredje hold på maskinoperatøruddannelsen. Målet er at opkvalificere og inspirere ansatte operatører på betonvarefabrikker i hele landet, og uddannelsen får stor ros fra både virksomheder og medarbejdere

Årets maskinoperatører 2023 (med Niels Otto Birch Petersen i midten)

Foto: AMU Nordjylland

Stor, tung og larmer en del. Sådan kan man vist godt karakterisere blokstensmaskinen, man får ’kørekort’ til på uddannelsen som maskinoperatør hos AMU Nordjylland. Det er vigtigt, at operatører kan indstille maskinen korrekt, høre om maskinen kører, som den skal, og selv kan justere eventuelle fejl. Og det er noget af det, medarbejdere lærer på maskinoperatøruddannelsen.

Niels Otto Birch Petersen, maskinoperatør hos Skagen Beton, blev færdiguddannet hos AMU Nordjylland i februar 2023, og selvom han havde arbejdet med maskiner i andre brancher i 25 år, var maskinerne i betonbranchen anderledes.

”Kurset har været helt fantastisk for mig som ny mand i betonverdenen. Jeg lærte mange nye ting, fagudtryk og erfaringer fra både instruktør og kollegaer, som har været i faget mange år,” fortæller han, men roser dog også roser sidemandsoplæringen fra sin mentor, Orla, som havde været i Skagen Beton i 41 år. ”Orla er en fantastisk mand,” lyder det.

Inspiration til nytænkning

Hos Skagen Beton foretrækker man at uddanne sine maskinoperatører hos AMU Nordjylland fremfor kun via sidemandsoplæring, som man gjorde tidligere.

”Vi vil helt klart anbefale andre virksomheder at sende både erfarne og nye medarbejdere på maskinoperatør-kurset, for vi oplever, at medarbejdere kommer tilbage fra kurset med inspiration til nytænkning i stedet for bare at fortsætte i samme ’rille’, som man tit gør ved sidemandsoplæring,” siger John Morten Mathiasen, afdelingsleder hos Skagen Beton i Sindal og bestyrelsesmedlem i Betonvareforeningen.

Læring, erfaringsdeling og netværk

John Morten Mathiasen understreger også vigtigheden af, at man som virksomhed lader medarbejderne prøve de nye ting af, når kurset er afsluttet. 

”Virksomhederne får medarbejdere tilbage, som har lært nyt på kurset og har fået meget ud af erfaringsdeling med de andre kursister. For nogle skaber det også et netværk fremadrettet mellem kursisterne. Jeg synes, at arbejdsgruppen med Niels Westergaard fra Skagen Beton i spidsen har skabt et rigtigt godt kursusforløb,” siger han.

Det er Niels Otto Birch Petersen, maskinoperatør hos Skagen Beton, meget enig i. 

”Jeg vil helt klart anbefale andre at tage uddannelsen. Man får meget viden både fra instruktør, kollegaer fra andre virksomheder, kommer på virksomhedsbesøg og får gode kontakter, man kan bruge i fremtiden.”

Skagen Beton har indtil videre tre medarbejdere, som har færdiggjort maskinoperatør-kurset, og forventer at have to-tre medarbejdere med, når kurset starter op i starten af 2024. 

”Kurset har været helt fantastisk for mig som ny mand i betonverdenen,” siger Niels Otto Birch Petersen fra Skagen Beton

Foto: AMU Nordjylland

Faktaboks

Om maskinoperatøruddannelsen

Kursusrækken, der består af seks moduler, er sammensat af AMU Nordjylland. I februar 2023 blev hold nummer to af maskinoperatører færdige, og opstart af nyt hold sker januar 2024. AMU Nordjylland har på nuværende tidspunkt uddannet 16 medarbejdere til maskinoperatører i betonbranchen. Kursusrækken er åben for alle, men målrettet medarbejdere, der arbejder ved en blokstensmaskine på en betonvarefabrik. Målet er opkvalificering og ny viden. Specielt er fokus rettet mod håndtering af tørstøbt beton, hvor deltagerne får viden om tilslag, betonteknologi og håndtering af blokstensanlæg. Kursusforløbet for maskinoperatører er et resultat af et samarbejde mellem KVM, Haarup Maskinfabrik, Aalborg Portland, Dansk Beton og AMU Nordjylland samt et landsdækkende netværk af Dansk Betons medlemmer i Betonvareforeningen.

Læs mere om maskinoperatøruddannelsen her

Birgitte Theresia Henriksen
Skrevet af:

Birgitte Theresia Henriksen

Relateret indhold