29.06.22 Nyheder

Dan er ung i Betonelementbranchen

Denne artikel er skrevet af

Betonelement-Foreningen

Vi har brug for dem, de unge. Men hvordan er det at være ung i betonbranchen? Læs om 24-årige Dan Grønbech Pihl, der har arbejdet hos i PL Beton i Rønne på Bornholm siden 2019, men som - inspireret af sine nørdede ingeniør-kolleger - starter på DTU efter sommerferien.

INTERVIEW med Dan Grønbech Pihl, teknisk tegner hos PL Beton

Dan Grønbech Pihl, 24 år, har været ansat i PL Beton i Rønne på Bornholm siden 2019, først som teknisk tegner-elev og siden 2021 som færdiguddannet teknisk tegner. Til september starter han på DTU, hvor han skal læse bygningsdesign.

Jeg kom ind i betonbranchen ved en tilfældighed. PL Beton ligger i nabobyen til der, hvor jeg bor, og er en af de store virksomheder på den her lille ø, så det var oplagt at søge, da jeg skulle finde praktikplads som teknisk tegner. Jeg blev fastansat, da praktikperioden sluttede, og det har jeg været rigtigt glad for, for det er et dejligt sted med gode kolleger og interessante arbejdsopgaver.

Mit arbejde består af projektindhentning og granskning, faglig rådgivning, optegning af bygningsdele og betonvarer i høj detaljeringsgrad med hensyn til senere produktion. For mig er det godt at arbejde i en stor virksomhed, fordi vi leverer til betonelementbyggerier nationalt, og det betyder, at jeg kommer i kontakt med flere fagligheder – fx tømrere, jernbindere, rådgivere og entreprenører. Rådgiverne er nogle rigtige nørder, og jeg har opdaget, at jeg virkelig kan se mig selv i den rolle, så jeg starter faktisk på DTU efter sommerferien. Samarbejdet med ingeniører har inspireret mig til selv at blive ingeniør.

Det kan være et tveægget sværd, at det hele er veldefineret i branchen. Der er masser af viden og empiri og dermed et godt grundlag at basere beslutninger på, fordi betonelementer er et konventionelt byggeprodukt. Men det kan også gøre, at branchen glemmer at tænke innovation ind, og derfor nogle gange kører en produktion, som man gjorde for 50 år siden. Det betyder, at der kan opstå tidslommer, hvor man som ung risikerer at træde ind ad døren i en virksomhed, hvor autocad måske lige er rullet ind. Det kan føles begrænsende, hvis en virksomhed ikke tænker nyt. Men samtidig er det en fordel, at der er mennesker som får lov at nørde vanvittigt meget, fordi der netop er så meget videnskab.

For at tiltrække de unge til branchen skal man sørge for, at de indgår i et synergiarbejde med arbejdspladsen. Man skal udspørge de unge medarbejdere om, hvad der er de nyeste teknikker og den nyeste viden, for de kommer jo direkte fra deres uddannelse. Gode fysiske rammer og et godt socialt miljø er også vigtigt, så unge mennesker kan virke i sammenspil med andre indenfor samme interessefelt. Det bliver lidt kedeligt, hvis den unge indlogeres i et lukket kontor med udbrændte grå personligheder, som har glemt passionen. Udtrykket ”lige børn leger bedst” er ikke helt ved siden af. Men man skal også være nysgerrige på de unges viden og talent, så man samarbejder på tværs og giver dem lov til at præge.

Fokus på grøn omstilling er også en faktor for de unge. Unge mennesker elsker at føle, at de gør en forskel både på arbejdsmarkedet, i virksomheden og på det grønne område. Desuden er unge mennesker ofte og nysgerrige, og det er vigtigt, at de individuelle virksomheder stimulerer den nysgerrighed. Den bedste måde, virksomheder kan gøre det på, er ved at udvide vidensgrundlaget kontinuerligt, så unge hele tiden føler sig opdateret med den nyeste viden – fx ved at lade dem deltage i udviklingsprojekter.

Den nemmeste måde at få de unge ind i virksomhederne på er, hvis betonbranchen selv kommer ud på skolerne. Så branchen henvender sig, inden de søger læreplads. Fortæl at I eksisterer, og hvem I er. Man skal tænke på skolerne som arbejdstagere. Og så selvfølgelig sælge sig selv på nogle af de parametre, som jeg har nævnt. Lige her på Bornholm kan det være en udfordring, fordi vi mangler en bro, og det er virkelig en udfordring i forhold til at tiltrække flere unge. Eksempelvis er vi kun få unge her i PL Beton, mange andre kolleger er plus 40.

Birgitte Theresia Henriksen
Skrevet af:

Birgitte Theresia Henriksen

Relateret indhold