10.02.22 Nyheder

UNG I BETONBRANCHEN

Tema: Fremtidens betonbranche

Magasinet BETON har talt med tre unge, der har fundet hver deres vej ind i forskellige dele betonbranchen. Fælles for alle tre er, at de føler, at de er kommet på den rette hylde i deres arbejdsliv

Anders Poulsen, der startede i tøjbranchen, har de sidste fem år arbejdet med at støbe Perfect Brønde hos IBF i Ikast. Her ses han med en robotfræst EPS-skabelon til en støbeform.

IBF

Tre profiler – tre unge mennesker, der har fundet vej ind i forskellige dele af betonbranchen på hver deres måde. Uanset uddannelsesniveau søger nogle målrettet ind i betonbranchen, mens andre havner der ved et tilfælde. Under alle omstændigheder er det vigtigt for branchen, at der konstant tilføres motiverede unge talenter og at branchen er i stand til at fastholde dem.

 

JOB HOS AALBORG PORTLAND

Med en uddannelse som bygningsingeniør fra Aarhus Universitet med speciale i bærende konstruktioner ville det have været ret naturligt for Jens Mouritsen Møller at havne i et job hos et rådgivende ingeniørfirma eller en større entreprenør. I stedet for sidder han nu som teknisk ekspert i salgsafdelingen hos Aalborg Portland, hvor han rådgiver både firmaets salgsstab og kunder i den praktiske anvendelse af betonteknologi indenfor produktion af betonvarer, dvs. produkter som belægningssten, kantsten, byggeblokke og rør.

– Jeg har på studiet beskæftiget mig med bl.a. bæreevneanalyse og hvordan bærende betonkonstruktioner skal udformes. Vi var via IDA også på byggepladsbesøg, hvor jeg begyndte af fatte interesse for selve betonteknologien, ikke bare betonens hærdede egenskaber, men også for støbeprocessen og selve materialet, fortæller Jens Mouritsen Møller.

I dag sidder han i en alder af 28 i et efter eget udsagn særdeles spændende og afvekslende job, hvor arbejdet spænder lige fra rådgivning af kunder som IBF, RC Beton og Skagen Beton til udvikling

af IT-værktøjer, der bruges til kvalitetskontrol af produktionen. Derudover underviser Jens Mouritsen Møller også kommende betonmagere hos AMU-Nordjylland, murerlærlinge på teknisk skole samt på den nye maskinoperatøruddannelse. På AMU-Nordjyllands årlige betonworkshop fungerer

han som vejleder i den praktiske del af workshoppen.

GRADUATE-PROGRAM

Jens Mouritsen Møller blev ansat hos Aalborg Portland i 2017 som en del af deres graduate-program, hvor unge talenter indsluses i virksomheden gennem et længere forløb. På det tidspunkt søgte firmaet ingeniører indenfor blandt andet kemi-, maskin- og procesretningerne. Tre stillinger skulle besættes – en hos Unicon, en i udviklingsafdelingen og en i Jens Mouritsen Møllers nuværende stilling.

– Vi var igennem tre rotationer af hver otte måneder hos henholdsvis Unicons værk i Avedøre, udviklingslaboratoriet og salgsafdelingen. Udover en masse introduktionsforløb, workshops og kurser i projektledelse, arbejde vi også selvstændigt i den enkelte stilling i praksis. Da jeg var hos Unicon arbejdede jeg blandt andet med at samkøre produktionen i de tre betonværker, der på det tidspunkt leverede beton til Metro Syd. Det fine ved programmet var, at vi blev fastansat fra starten, og at firmaet virkelig har investeret en stor indsats i hver af os i programmet, siger Jens Mouritsen Møller.

Katja Udbye Christensen fattede allerede under sit bachelorstudium så stor interesse for betonteknologi, at hun valgte at specialisere sig inden for feltet. I dag arbejder hun med bl.a. forskning og udvikling på Teknologisk Institut i Tåstrup.

Foto: TI
Noget af det vi laver bliver jo først implementeret i den virkelige verden om flere år, men det er vildt spændende at være med i projekter, der skaber værdi for både samfundet og for virksomheder. Katja Udbye Christensen

DIREKTE IND PÅ TI

Katja Udbye Christensen sidder i dag som forretningsleder i betoncentret på Teknologisk Institut i Tåstrup, hvor hun trods en alder på kun 30 år har arbejdet i adskillige år. Hun er uddannet bygningsingeniør fra Aarhus Universitet og kandidat fra DTU.

– Det var lidt tilfældigt, at jeg fattede interesse for beton. Mens jeg læste min bachelor var jeg på udveksling i Australien, hvor jeg havde et kursus i

betonteknologi. Det var første gang jeg fik et mere dybdegående kendskab til beton. Jeg syntes det var et så teknisk svært og komplekst emne, hvor man kan specialisere sig indenfor mange forskellige områder, at jeg allerede her besluttede mig for, at det var det jeg skulle arbejde med, fortæller Katja Udbye Christensen.

Med sin diplomuddannelse i hånden søgte hun job hos daværende leder af betoncentret på TI, Dorthe Mathiesen, men fik at vide, at man var mest interesseret i folk med enten en kandidat eller erfaring fra betonbranchen. Ikke desto mindre fik Katja Udbye Christensen et studiejob på betoncentret, mens hun tog en kandidatuddannelse på DTU. Yderligere blev hendes uddannelse skruet sådan sammen, at omkring halvdelen af den havde forbindelse til et igangværende forskningsprojekt på TI, så hun fik på den måde en meget direkte, men også lidt blød start inden for betonforskning.

– Jeg har et utroligt afvekslende og meget selvstændigt job. Vi laver jo ikke direkte grundforskning, men jeg arbejder mest med forsknings- og udviklingsprojekter, der indebærer en del laboratoriearbejde, hvor jeg både skal planlægge forsøgene og analysere resultaterne. Noget af det vi laver bliver jo først implementeret i den virkelige verden om flere år, men det er vildt spændende at være med i projekter, der skaber værdi for både samfundet og for virksomheder.

Bæredygtighed, der er et kæmpe tema indenfor beton i disse år, er også en vigtig drivkraft for Katja Udbye Christensen. Udover forskningsprojekter arbejder hun også med formidling og projektledelse, skrive ansøgninger og meget mere.

Der er adskillige jobfunktioner i forbindelse med støbning af brønde, som Anders Poulsen alle har lært at mestre, hvilket giver større fleksibilitet i produktionen, hvis kollegaer er fraværende. Et af jobbene er at indtaste mål og vinkler til fræserobotterne til brøndene, der fremstilles individuelt.

FRA TØJ TIL BETON

For Anders Poulsen har vejen ind i betonbranchen været knap så lige. Anders Poulsen, der nu er 29 år gammel, er oprindeligt butiksuddannet og arbejdede hos Tøjeksperten, inden han blev ansat hos IBF i Ikast.

– Der var virkelig meget arbejde i weekenderne i mit gamle job, og det gik udover min fodboldtræning og samværet med vennerne. En kammerat fortalte mig på et tidspunkt, at de manglede folk hos IBF, både til produktionen af tagsten og støbning af brønde. Jeg syntes det lød spændende med brøndene. Jeg har i de sidste fem år arbejdet i det vi kalder ”Perfect-huset” og det er jeg rigtig glad for. Jeg synes det er rart, at arbejde et sted jeg kender godt og ikke hele tiden skulle lære nye mennesker at kende, men alligevel lærer jeg noget nyt hele tiden i mit arbejde. Vi er et fasttømret hold på syv mand, der arbejder rigtig godt sammen. Bortset fra nogle vikarer, så har de andre været her endnu længere end mig, fortæller Anders Poulsen.

FLERE ARBEJDSPROCESSER

Anders Poulsen og hans kollegaer producerer bunde til IBF’s Perfect brønde i diametre op til 1250 mm. Brøndene er lavet med en helstøbt banket uden samlinger eller fuger. De er opbygget med forskellige tilslutninger og placeringer, der tilpasses individuelt. Inden støbning tastes de ønskede mål og data ind i den robot, der fræser en eps-skabelon til hver brøndbund. Bundene støbes med flydebeton med bunden opad. Når de er hærdet efter to dage vendes de om, hvorefter en anden robot fræser eps-skabelonen væk.

Der er således adskillige arbejdsfunktioner i støbehallen, der alle kræver indgående kendskab til processen. Nogle af Anders Poulsens kollegaer foretrækker at stå for en enkelt proces, men Anders Poulsen har efterhånden tillært sig alle arbejdsprocesser i en sådan grad, at han ved sygdom kan træde ind i alle funktioner, hvilket man sætter stor pris på hos IBF.

Skrevet af:

Jan Pasternak

Relateret indhold