02.11.22 Nyheder

En betonsucces kan bestemt ikke gentages for tit

AMU Nordjylland og Aalborg Universitet synes at have fundet det perfekte makkerskab i bestræbelserne på at skabe en årlig event, hvis fornemmeste opgave er at give vigtig indsigt i, hvordan andre faggrupper på byggeområdet tænker og arbejder. Betonworkshop 2022 blev en ubetinget succes.

Traditionen tro blev der gået til den under Betonworkshop, der blev afviklet uge 43 på AMU Nordjylland. Omkring 200 deltagere dystede i 30 grupper i kategorierne Havn, Fjord samt Natur, og betonelementerne placeres efterfølgende på tre lokationer i Jammerbugt Kommune, nemlig i Gjøl, Haverslev samt Attrup.

Henrik Malmgreen

For 18. år i træk afviklede AMU Nordjylland i Aalborg i uge 43 traditionen tro den årlige Betonworkshop. I år skulle omkring et par hundrede deltagere fra AMU Nordjylland sammen med studerende fra Aalborg Universitet dyste om at skabe en række betonelementer, som efter konkurrencens afholdelse kommer til at stå forskellige steder i Jammerbugt Kommune. Det er tredje gang, kommunen er aftager af de fremstillede betonelementer.

”Vi har været med før, vi er med igen i år, og vi ser frem til også fremadrettet at kunne være partner i dette spændende arrangement. Jeg synes, det er meget inspirerende at opleve det tværfaglige samarbejde, som de unge mennesker præsterer i løbet af den uges tid, Betonworkshoppen varer”, sagde borgmester Mogens Christen Gade fra Jammerbugt Kommune, da vinderne i tre forskellige kategorier var kåret.

Skemaet for Betonworkshop 2022 rummede både armering, støbeteknik, forskalling, bæreevne samt æstetik, og de studerende repræsenterede alle parter i en byggeproces, nemlig rådgivende ingeniører, designere, arkitekter samt entreprenører. Se videoen fra workshoppen, og få et indblik i de mange teknikker og designs, der blev brugt i løbet af dagen.

Henrik Malmgreen

I er alle sammen vindere

I sin tale til deltagerne vægtede Mogens Christen Gade lige præcis det, som også er det helt store incitament for såvel Aalborg Universitet som AMU Nordjylland til at videreføre arrangementet, nemlig muligheden for at arbejde sammen på tværs af fag- samt studiegrænser og dermed lære noget om hinanden. Evnen til at kunne samarbejde er nemlig et væsentligt element for de studerendes faglige udvikling.

”Tre grupper er blevet kåret som vindere i hver deres respektive kategori, men i mine øjne er I alle vindere, for I har alle været med til at skabe noget i fællesskab. Det giver respekt for hinandens kompetencer, det er med til at øge kreativiteten, og det er med til at udvikle os som mennesker”, sagde Mogens Christen Gade videre. I alt dystede 30 grupper i kategorierne Havn, Fjord samt Natur, og betonelementerne placeres på tre lokationer i Gjøl, Haverslev samt Attrup.

Jens Gjødsbøl, der er uddannelseschef ved AMU Nordjylland, ses her tv. sammen med borgmester Mogens Christen Gade fra Jammerbugt Kommune, da vinderne i tre forskellige kategorier blev kåret. Han ser frem til, at betonelementerne kommer til at pryde tre lokationer i Gjøl, Haverslev samt Attrup.

Foto: Anja Fals

Skemaet spændte vidt

Skemaet for Betonworkshop 2022 rummede både armering, støbeteknik, forskalling, bæreevne samt æstetik, og de studerende repræsenterede alle parter i en byggeproces, nemlig rådgivende ingeniører, designere, arkitekter samt entreprenører. Nogle kom fra Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi eller Institut for Byggeri, By og Miljø på AAU - Aalborg Universitet. Andre var betonmager- eller struktørelever fra AMU Nordjylland.

Målet med workshoppen er at give deltagerne øje for de mange muligheder, beton byder på, og at give indsigt i, hvor unikt verdens mest brugte byggemateriale er at arbejde med. Især når man kigger på mulighederne for at skabe noget, der er funktionelt samt holdbart og muligheden for at skabe noget, der er æstetisk smukt at kigge på. Betonelementerne blev bedømt af fagfolk fra såvel uddannelsesinstitutionerne som personale fra Jammerbugt Kommune.

Skemaet for Betonworkshop 2022 rummede både armering, støbeteknik, forskalling, bæreevne samt æstetik, og de studerende repræsenterede alle parter i en byggeproces. Her skal formen stå sin prøve efter at der er lagt mange kræfter i at bygge den op og placere armering de rigtige steder.

Foto: Henrik Malmgreen

Processen det vigtigste

”En stor gevinst er, at de studerende opnår en vigtig indsigt i, hvordan andre faggrupper på byggeområdet tænker og arbejder. Den viden er værdifuld for fremtidens byggearbejdspladser, uanset om du er ingeniør, arkitekt, struktør eller betonmager”. Det siger Lene Faber Ussing, viceinstitutleder for uddannelse, BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, AAU - Aalborg Universitet om baggrunden for universitetets engagement i workshoppen.

Jens Gjødsbøl, der er uddannelseschef ved AMU Nordjylland, er meget enig, og han føjer til, at selv om forløbet naturligvis handler om at skabe et konkret betonelement ud fra en bunden opgave, er det for ham at se processen, der er den mest spændende og fascinerende. Den giver masser af læringsoplevelser og er i hans optik en helt unik mulighed for på den måde at arbejde sammen med andre faggrupper.

En af dommerne i årets workshop var Lene Faber Ussing, der er viceinstitutleder for uddannelse, BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, AAU - Aalborg Universitet. Her er hun i færd med at bedømme et projekt i den hal, hvor deltagerne arbejde ud fra kategorien Fjord.

Foto: Henrik Malmgreen

En årelang tradition

Betonworkshop 2022 blev nummer 18 i rækken af arrangementer. Det betyder, at man efterhånden kan se deltagernes betonelementer opstillet en lang række steder i Nordjylland. I år var Jammerbugt Kommune for tredje gang opdragsgiver på de temaer, deltagerne skulle arbejde ud fra, mens opgaven sidste år var lagt i hænderne på Mariagerfjord Kommune.

Tidligere har man også leveret til Dronninglund Kommune Brønderslev samt Frederikshavn Kommune. Man kan ligeledes se betonelementerne i et anlæg ved Vejgaard Kirke i Aalborg samt i City Syd ved Aalborg. Netop det, at langt hovedparten af elementerne på den måde bliver vist frem til offentligheden, er et incitament for deltagerne til at yde deres allerbedste.

Alle grupper skulle begrunde deres arbejde, både for så vidt angik såvel konstruktion som design og ikke mindst tankerne bag betonelementets placering på en udvalgt lokation i Jammerbugt Kommune. Her arbejdes der med vinderprojektet fra kategorien Fjord. Foto: Henrik Malmgreen

Torsdag eftermiddag kl. 15.00 landede den store betonvogn fra Unicon hos AMU Nordjylland. Derefter fik hver gruppe udleveret 200 liter hvid, aggressiv 45 megapascal beton. Foto: Henrik Malmgreen

Her arbejdes der på vinderprojektet i kategorien Havn. Efter afformningen fredag morgen var der lige tid til at give det flotte anker det sidste touch. Foto: Henrik Malmgreen

200 liter færdigstøbt beton vejer godt til. Her flyttes vinderprojektet i kategorien Natur fra hallen, hvor det er skabt, ud til dommernes bedømmelse. Foto: Henrik Malmgreen

Faglærer ved AMU Nordjylland, Torben Dybdahl Jensen, havde en travl uge, både med at bedømme projekterne, og give råd samt vejledning til deltagerne i grupperne. Foto: Anja Fals

Her ses vinderne i kategorien Havn: Mikkel Elsig Mortensen (AAU-BA), Christian Nielsen (AMU-BET), Frederik Toft-Hansen (AMU-STU), Emil Nordmann Rasmussen (AAU-AD), Thomas Alexander Ølgaard (AAU-BA), Magnus Lund Nygaard Nielsen (AAU-BA), Frederik Christian Vestergaard Grøn (AAU-BA). Foto: Anja Fals

Her ses vinderne i kategorien Fjord: Elisabeth Kinly Haslev (AAU-BA), Lauge Bay Lynggaard (AAU-BA), Regitze Terese Wolff Madsen (AAU-BA), Camilla Overgaard Andersen (AAU-AD), Eimutis Bertasius (AMU-BET). Foto: Anja Fals

Her ses vinderne i kategorien Natur: Jakob Skriver (AAU-BA), Oliver Lund Lorentzen (AAU-AD), Mads Heden Nymark Pedersen (AMU-STU). Foto: Anja Fals

Mens deltagerne ventede på dommernes vurdering, var der tid til at slappe lidt af oven på en travl uge. Og hvad var mere naturligt end at benytte betonelementerne som siddemøbel. Foto: Henrik Malmgreen

Den fine, hvide beton blev håndteret efter alle kunstens regler. Her vibreres der på livet løs for at få den ud i alle hjørner af formen. Foto: Henrik Malmgreen

Henrik Malmgreen
Skrevet af:

Henrik Malmgreen

Relateret indhold