25.08.22 Nyheder

Gevinster ved temperaturstyring

Denne artikel er skrevet af

Betonelement-Foreningen

Ingen varmespild, billigere produktion og et lavere CO2-aftryk. Det er gevinsten ved HeatInsight, der er Contigas nye, digitale system til at styre hærdeprocesser på beton.

Noget af det vigtigste, når man laver forspændt beton, er styring af hærdeprocessen og ifølge Contiga er HeatInsight ”plug-and-play” for virksomheder, der laver forspændt beton.

Foto: Maturix

Temperaturovervågning af hærdeprocessen på forspændt beton er ikke et nyt fænomen i betonelementbranchen, hvor flere selv har udviklet et system til formålet. Men det er nyt, at en virksomhed har købt en løsning udefra, sådan som Contiga har gjort med systemet HeatInsight fra virksomheden Maturix.

I tæt samarbejde med Maturix fik man tilpasset Contigas IOT-system til temperaturovervågning af betonen.

”Vi fik sat skærme op i produktionen og en sensor i de elementer, som skulle overvåges. Derved kommunikerer signalerne fra den etablerede temperaturovervågning med de cirkulationspumper og ventiler, der fører varmt vand ind i produktionen, så varmetilførslen kan styres efter et forudvalgt forløb,” fortæller Klaus Haugsted, som er betonspecialist i Contiga.

Ekstra interessant pga. høje energipriser

Thomas Juhl, som er Business Development Manager hos Maturix, forklarer, at HeatInsight en overbygning på Maturix’ betonmonitoreringsløsning.

”Det er - lidt forsimplet sagt - en retrofitbar løsning, hvor vi integrerer styring af varmetilførslen med vores betonmonitoreringsløsning. Baseret på temperaturdata fra beton bestemmer systemet, hvornår varmetilførslen skal stoppe. Løsningen kan monteres på en dag, uden det påvirker produktionen.”

De høje energipriser har gjort det ekstra interessant for at optimere produktionen.

”For elementproducenterne giver HeatInsight en bedre produktionsstyring uden at skulle investere store summer i nyt udstyr, og dette gør tilbagebetalingstiden meget attraktiv,” siger Thomas Juhl.

Tabellen viser det antal timer, hvor der er tilført varme til produktionen pr element produceret. Hhv. 2 mdr. før og 2 mdr. efter installation af HeatInsight. Gennemsnitligt har man reduceret den aktive varmetilførsel mellem 18-30 % i tid - afhængig af produktionsbanen - og det er uden indflydelse på den samlede produktion eller produktionstid.

Foto: Maturix

Bedre planlægning

Noget af det vigtigste, når man laver forspændt beton, er styring af hærdeprocessen.

”Tidligere tændte vi varmen, når vi startede produktionen, og slukkede den igen når vi sluttede. Nu kan vi selv dosere varmen og dermed styre hærdeudviklingen og bedre planlægge vores produktion. Vi kan både forudse, hvornår produktionen er færdig, men også selv bestemme, hvornår den skal være færdig,” fortæller Klaus Haugsted.

”Det betyder, at vi kan dosere varmen præcis, når der er behov, og dermed spare 20-40% varme i forhold til tidligere. Og det betyder et lavere CO2-aftryk som resultat af brug af mindre procesvarme.”

Foto: Maturix

Plug-and-play

I dag kan Contiga styre varmen på huldæksbanerne, så man i weekenden lukker varmetilførslen, når 30% af hærdeprocessen er opnået. På hverdage lukker man ved 70%.

”Varmeudviklingen fra betonen skal skubbes i gang, så klarer den selv resten. Når vi lærer mere om det, forestiller jeg mig, at vi kommer til at kunne sætte præcise tidspunkter på for afvarmning.  Vi bruger gas, så mindre varmeforbrug er en god ting på alle måder”, siger betonspecialisten og påpeger, at systemet primært er til forspændte betonproduktioner som huldæk, hvor den rette styrke er særligt vigtig, før man skærer kablerne over. Men man kan også bruge systemet til andre betontyper, der skal afformes.

Ifølge Klaus Haugsted er HeatInsight ”plug-and-play” for virksomheder, der laver forspændt beton

”Vi har valgt systemet, fordi det er nemt at bruge og løbende bliver udviklet. Men jeg ved, at flere betonelementvirksomheder har udviklet et lignende system selv, netop fordi det er en rigtig god idé at styre varmeforbruget proaktivt. Uanset hvilken løsning, man vælger, kan man udrydde varmespild, og det sparer energi, penge og CO2, og det er jo ret fantastisk,” afslutter han.

Om Maturix

Stiftet i 2014 under navnet Sensohive med fokus på udvikling af trådløse sensorer, oprindeligt til fugt- og temperaturmåling i gartnerier, men i dag primært til optimering af tørreprocesser i betonbranchen. Maturix har sensorer i projekter i omkring 45 lande. HeatInsight-projektet har fået støtte fra EUPD, læs mere om projektet her.

Om Contiga

Betonelementvirksomheden Contiga A/S blev etableret i 1981 og holder til i Tinglev med mindre kontorer i Vejle og Aarhus. Virksomheden, som har 470 medarbejdere, råder over mere end 35.000 m² produktionshaller og producerer ugentligt 10.000 m² vægelementer, 10.000 m² huldæk,  400-600 m bjælker og 400-600 m søjler. I dag ejes Contiga af Heidelberg Cement Group AG. Klaus Haugsted overtog samarbejdet med Maturix fra sin forgænger Preben Madsen.

Birgitte Theresia Henriksen
Skrevet af:

Birgitte Theresia Henriksen

Birgitte Theresia Henriksen

Birgitte Theresia Henriksen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4712
  • Mobil +45 2928 7786
  • E-mail bith@di.dk

Relateret indhold